Lyhyt historiikki

Autoja torin parkissa.
Perustavan kokouksen parkkirivistöä 1986. Kuva: Petri Kinnunen.

Vuonna 1986 elettiin suomalaisen hot rod -harrastuksen kulta-aikaa. Yli 25-vuotiaiden autojen maahantuonti oli vapautunut hieman aiemmin ja uutta harrastekalustoa suorastaan virtasi maahan ja myös Pieksämäen seutu sai tästä osansa. Paikalliset jenkkiauto- ja hotrod-harrastajat päättivät perustaa myös oman yhdistyksen.

FHRA Pieksämäki piti perustamiskokouksensa 1986 ja toiminnan käynnistyminen toimi samalla lähtölaukauksena myös huimapäiselle hankkeelle rakentaa ei Suomen vaan koko Euroopan ensimmäinen drag race- eli kiihdytysurheilustadion Pieksämäen naapurikuntaan Virtasalmelle.

PHRA:n toimitsijoita
PHRA:n drag race -toimitsijoita työasuissaan Motoparkin alkuvuosina.

Kiihdytysratahanke eteni nopeasti ja Motoparkin ensimmäiset kisat ajettiin jo seuraavana vuonna 1987 ja yhdistys toimi aktiivisesti mukana kisajärjestelyissä.

Vuonna 1989 kerhon nimi muutettiin virallisesti muotoon Pieksämäki Hot Rod Association ry eli PHRA – muutos oli lähinnä juridinen, sillä tällä nimellä yhdistystä oli kutsuttu jo likimain perustamisestaan alkaen.

Kerhotalli 90-luvulla.
Kerhotallin tunnelmia 90-luvun alkupuolella.

1992 yhdistyksen haave harrastustiloista toteutui kun useamman lyhytaikaisen kerhotallin jälkeen se pääsi muuttamaan VR:n käytöstä vapautuneisiin vanhojen veturitallien tiloihin, jotka olivat ahkerassa käytössä seuraavan vuosikymmenen ajan. Kerhon käytössä ollut 1930-luvulla valmistunut veturitallien osa on sittemmin purettu.

Vuoden 1993 alusta kerhon toimintaa uudistettiin ja samalla myös nimi päivitettiin nykymuotoon – USA Car Club Pieksämäki ry valittiin jäsenäänestyksellä useiden kymmenien nimiehdotusten joukosta.

1990-luvulla yhdistys hankki myös omat drag race -ajanottolaitteet ja järjesti koko vuosikymmenen ajan UCC Race Day ja UCC Race Weekend -kiihdytystapahtumia Motoparkissa. Kesällä 1995 uutta toimintaa tuotiin myös Pieksämäen keskustaan UCC Beach Party -kokoontumisajon muodossa.

Siinä missä PHRA aktiivijäsenineen toimi hautomona Motoparkin moottoriradalle ja auttoi viemään suomalaista drag racingia isoin harppauksin eteenpäin, toimi UCC puolestaan suomalaisen jenkkiautoharrastuksen edelläkävijänä internetissä. Ensimmäiset kerhon kotisivut avattiin jo kesällä 1995 kun koko world wide web oli vielä lastenkengissään ja vuonna 2001 UCC:n sivujen kyljestä ponnisti maanlaajuiseen tunnettuuteen Overdrive.fi -keskustelupalsta.

Ford Mustangeja Kauppatorilla
Pieksämäen Kauppatorin tunnelmia vuosituhannen alussa.

Vuonna 2002 järjestettiin Pieksämäellä ensimmäinen Big Wheels -kokoontumisajo, jonka toteutuksessa yhdistyksellä on erittäin vahva rooli. Tapahtumasta on sittemmin kehittynyt kaupungin suurin vuotuinen matkailuvetonaula.

Big Wheelsin suosio on omalta osaltaan nostanut harrasteautoilua Pieksämäen seudulla ja yhdistyksen jäsenmäärä on viime vuosina ollut jälleen kasvussa. Myös harrastetilojen saaminen käyttöön yli vuosikymmenen tallittoman kauden jälkeen on lisännyt kerhotoiminnan aktiivisuutta merkittävästi.

Reilun kolmenkymmenen vuoden varrelle mahtuu siis monenlaista toimintaa! Pienen paikkakunnan kerho on toiminut ajatus- ja ideahautomona ja jättänyt suomalaiseen harrasteautoiluun huomattavasti kokoaan suuremman jalanjäljen.

Kerhon kolmekymppisten ohella vuonna 2016 tuli kuluneeksi 15 vuotta Overdrive.fi:n perustamisesta ja 2017 pyöreitä vuosia täyttivät 15-vuotias Big Wheels -tapahtuma ja 30-vuotias Motopark!